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Eli's Rehab Report

Reader Questions: Is A Hospice Patient Qualified for Therapy?
Question: A resident was admitted to our skilled nursing facility for a respite stay under hospice (within a 30-day
hospitalization), and the family wants her to receive skilled therapy for the admitting diagnosis of a s/p hip fracture under
Medicare A. Can the resident receive skilled therapy services and be carried under hospice at the same time?'

 Answer: Yes, says Kansas Department for Aging and Disability Services (KDADS). According to the Medicare
Benefit A Policy Manual (Chapter 9, Section 20.3), "a beneficiary could be in a SNF under the SNF benefit for a condition
unrelated to the terminal condition and simultaneously be receiving hospice for a terminal condition."

Important: Also be sure to include condition code 07 on the UB04 to reiterate that the hospice service is unrelated to
the reason for the Medicare Part A stay, notes Marilyn Mines, RN, BC, RAC-CT, senior manager of clinical services for
FROST Healthcare in Deerfield, Ill.


