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Eli's Rehab Report

Reader Questions: Know When An Unscheduled OMRA Is Okay
Question: The resident's 60-day MDS has an Assessment Reference Date (ARD) of Feb. 8. The physical therapist
informed me that a Change of Therapy (COT) was needed on Feb. 15 but did not notify me until Feb. 17. Can I still open
the COT?

Answer: Yes, you can. There is a two-day grace period for opening any unscheduled stand-alone Other Medicare
Required Assessment (OMRA). According to the RAI Manual, Chapter 2, page 55:  

"......facilities must set the ARD for the assessment for a day within the allowable ARD window for that assessment type,
but may only do so no more than two days after the window has passed."

Source: Answers provided by Marilyn Mines, RN, BC, RAC-CT, senior manager of clinical services for FR&R
Healthcare Consulting Inc. in Deerfield, Ill.


