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Eli's Rehab Report

READER QUESTIONS: Remember to Follow 3 R's for Consults
Question: When another physiatrist sees an established patient in the same practice for a completely different
diagnosis, can that physician bill a consultation code? It has not been longer than 3 years since the patient was seen.

Alaska Subscriber

Answer: If another doctor referred the patient for a completely different diagnosis, you can report an initial consultation
(99241-99245 or 99251-99255, because physiatrists can perform consults in either site of service depending on their
subspecialty).

For a patient who is established in a practice, you can have a consultation by a different provider within his  group for a
different problem or diagnosis. A national coverage decision from Medicare states that a consultation request by one
physician in a group and supplied by another member in the same group may be reimbursed, as long as all requirements
for use of the CPT consultation codes are met.
 
When you report a consult, you must remember the three R's.  

Request from an attending physician or other appropriate source1.
 
Render an opinion2.
 
Report findings by sending a written report to the requesting physician.3.

Note: Both CPT and CMS allow a consultant to initiate diagnostic and/or therapeutic services at the same or subsequent
service and still consider it a consult.  The issue is "transfer of care" or what was the intent of the requester - request an
opinion or request that the physician "assume" care for the patient, even if only a portion. For example, a physician
might write, "I will continue to manage the diabetes and heart disease but would like you to take over the late effects of
the stroke."


