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Reader Questions: When Is EOT Required?

Question: The resident's last therapy date was Feb. 21. Medicare ended on Feb. 23. The resident will stay in our facility
as a long-term resident. Do | need to do an End of Therapy (EOT) assessment?

Answer: The requirements for completing an EOT are located in the RAlI Manual, Chapter 2, page 48.
An EOT is only required under the following circumstances:

When the resident was classified in a RUG-IV Rehabilitation Plus Extensive Services or Rehabilitation group, AND
continues to need Part A skilled nursing facility (SNF)-level services after the planned or unplanned discontinuation of all
rehabilitation therapies for three or more consecutive days.

Looking at the scenario above, this resident would not need to have an EOT completed since he/she is not remaining on
Medicare, and therapy was not received for only one day prior to the change in payer source.
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