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Eli's Rehab Report

You Be the Coder: From Hospital to Nursing Facility
Question: Can we bill a hospital-discharge code on the same day as a nursing-facility admission?

Seattle Subscriber

Answer: Yes. CPT 2000 states that hospital-discharge or observation-
discharge services can be reported on the same date as a nursing-
facility admission. Patients discharged from observation status on the
same date of nursing-facility admission or readmission should be
billed using CPT 99217 (observation care discharge). Patients who
are both admitted and discharged from observation or inpatient
status on the same date should be billed using codes 99234-99236.

What you cant bill for is a nursing-facility visit (99311-99313) on the
same day as a hospital admission (99221-99223). Section 15505 of
the Medicare Carriers Manual states, Payment for the hospital
admission includes all work performed by the physician in all sites of
service on that date.

Editors note: Brenda Messick, CPC, senior consultant at Gates,
Moore & Co., a physician practice management firm in Atlanta, and
Patricia Niccoli, HBMA, president of ElectroAge Billing, a medical
billing firm in Phoenix, provided advice to answer You Be the Coder.

https://www.aapc.com/codes/cpt-codes/99217

