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MDS Alert

Back to Basics: Understand How to 'Skill' a Resident

Find clarification in the useful behemoth, the Medicare Benefit Policy Manual.

MDS nurses have never been busier than right now, with the threat of COVID-19 constantly lurking or actually
overwhelming facilities. However, nurses still need to know how to do the basics of their jobs, including understanding
how and when residents qualify for skilled care and the subsequent reimbursement.

"It is important to remember that COVID-19 brought many changes to the SNFs, but the level of care requirements for
skilled services did not change at all. Complete understanding of chapter 8 of the Medicare Benefit Policy Manual is
critical to determining: Is the resident skilled?” says Jane Belt, MS, RN, QCP, RAC-MT, RAC-MTA, curriculum
development specialist at American Association of Post-Acute Care Nursing (AAPACN) in Denver.

Read on for some answers to frequently asked questions about what kind of care can qualify as skilled care for residents,
according to the Medicare Benefit Policy Manual, Chapter 8. For answers specific to COVID-19, seethe article on page XX.

Question: What constitutes "skilled” care?
Answer: To "skill” a resident, the resident must meet the following conditions:

e The nursing or rehabilitation services must be ordered by a physician;

e The nursing or rehabilitation must require the "skills” of "qualified or technical professional health personnel” like
registered nurses (RNs), licensed practical nurses (LPNs), physical therapists (PTs), occupational therapists (OTs),
and speech-language pathologists (SLPs) or audiologists; and

e The services must be provided directly by or "under the general supervision of” the aforementioned personnel for
safety, as well as in hopes of achieving any respective medical goals.
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Note: "'General supervision' requires initial direction and periodic inspection of the actual activity. However, the
supervisor need not always be physically present or on the premises when the assistant is performing services,” the
Medicare Benefit Policy Manual says.

Also beware that skilled care is not necessarily an acute response: "Skilled care may be necessary to improve a person's
current condition, to maintain the person's current condition, or to prevent or slow further deterioration of the person's
condition,” according to the Medicare Benefit Policy Manual.

Read the complete description at "30.2.1 - Skilled Services Defined.”
Question: Is a resident's stay in a SNF automatically covered if they're receiving skilled services?

Answer: Medicare Part A will cover care in a SNF if the resident meets the qualifications listed above, as well as the
following four factors:

e The skilled care or therapy that a resident requires results from "a condition for which the person received in-
person hospital services or for a condition that arose while receiving care in a SNF for a condition for which he
received in-person hospital services.”

e The skilled services are required by the resident daily.

e The skilled services can only be provided through admission to an SNF, in terms of practicality, economy, and
efficiency.
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e The services are consistent with standard understanding of and treatment for the resident's condition and are
"reasonable in terms of duration and quality.”

For more information, see "30 - Skilled Nursing Facility Level of Care - General.”

Question: Do unavoidable interruptions, like inclement weather or other natural disasters, affect a resident's skill
status?

Answer: No, not necessarily. The Medicare Benefit Policy Manual specifies that skilled nursing or rehabilitation services
should be needed by the resident and provided daily, but that that requirement is not so strict "that it would not be met
merely because there is an isolated break of a day or two during which no skilled rehabilitation services are furnished
and discharge from the facility would not be practical.”

Read more about daily requirements for skilled status "30.6 - Daily Skilled Services Defined.”
Question: Can you "skill” palliative care or other comfort measures?

Answer: Not usually. The Medicare Benefit Policy Manual lists the following services as generally not qualifying as
skilled:

e Administration of routine oral medications, eye drops, and ointments, with the explicit statement that "persons
[who] cannot be relied upon to take such medications themselves or that State law requires all medications to be
dispensed by a nurse to institutional persons would not change this service to a skilled service”;

e General maintenance care of colostomy and ileostomy;

e Routine maintenance and care for indwelling bladder catheters;

e Changes of dressings, including for post-operative or chronic conditions without infections;

e Care for skin, both prophylactic and palliative;

e Routine care for incontinence;

e General care surrounding the realities of a plaster cast, with the caveat that skilled care may be required if the
person has a preexisting skin or circulatory condition or "requires adjustment of traction”;

e Routine care surrounding braces or other similar devices;

e Use of heat for palliative care or other comfort measure;

e Administration of medical gases after establishment of therapy regimen;

e Assistance for activities of daily living, like dressing, eating, and toileting;

e Repositioning in bed; and

e General supervision of exercise, with the specification that carrying out routines that have already been

established for maintenance or improvement that aren't related to a specific loss of function.
Read more under "30.5 - Nonskilled Supportive or Personal Care Services.”
Question: Can facilities stagger skilled services, so a resident is indeed receiving a qualifying skilled service every day?
Answer: No, not exactly.

"The daily basis requirement can be met by furnishing a single type of skilled service every day, or by furnishing various
types of skilled services on different days of the week that collectively add up to 'daily' skilled services,” the Medicare
Benefit Policy Manual says.

However, a facility cannot schedule different therapies for each day to qualify for skilled care unless the resident actually
requires therapy every day.

Read more under "30.6 - Daily Skilled Services Defined.”
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