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Reader Questions: Think About the Dollar Cost When Giving Cheer

Question: In the past, we have given small gifts to residents during the holidays. Is that still acceptable, and what is the
retail value allowed for gifts to Medicare beneficiaries?

Answer: Yes, Medicare providers may give gifts with a retail value equaling $15 per gift or $75 annually per beneficiary
- as long as the gifts aren't cash or cash-equivalents. Cash or cash-equivalent gifts to these patients may trigger the Civil
Monetary Penalties Law (CMPL) because these cash gifts may be looked at as a way to influence beneficiaries.

When the HHS Office of Inspector General updated its Medicare beneficiary gift-giving guidance in 2016, the national
watchdog also reminded providers about offering "remunerations” to patients to influence their healthcare decisions.

[x]

"Under section 1128A(a)(5) of the Social Security Act (the Act), enacted as part of the Health Insurance Portability and
Accountability Act of 1996 (HIPAA), a person who offers or transfers to a Medicare or Medicaid beneficiary any
remuneration that the person knows or should know is likely to influence the beneficiary's selection of a particular
provider, practitioner, or supplier of Medicare or Medicaid payable items or services may be liable for civil monetary
penalties (CMPs) of up to $10,000 for each wrongful act,” OIG reminds.

Best bet: Though OIG doesn't go into detail on what it considers "nominal” other than to offer the aforementioned retail
values, providers should use good judgment, avoid giving cash or cash-equivalent gifts, and stick to the approved dollar
amounts, compliance experts advise.
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